Esittely

Ilpo Koskelan sarjakuvia sekä kuvituksia on julkaistu suomalaisessa mediassa aina 1980-luvulta saakka. Sarjakuvateoksia hän tehnyt yhdeksän ja niitä on käännetty tähän mennessä viidelle eri kielelle; saame, venäjä, ruotsi, englanti ja tamazich eli berberinkieli. Lastenkirjakuvituksia on syntynyt kaksi. Sarjakuvan tekemisen oppikirjoja Koskela on julkaissut kolme kappaletta. Tutustu kirjoihin »

 

Työn alla on pohjoismaiden keskiaikaan sijoittuva sarjakuvaromaani. Rajalinja -sarjakuva-albumista (Arktinen banaani 2014) julkaistiin toinen painos kesällä 2021. Teos on peruskoulun 5-6 luokkien Lukudiplomikirjana.

 

Tilaussarjakuvia tiedottamisen ja markkinoinnin tarpeisiin on syntynyt lukuisiin eri tarkoituksiin, muun muassa Googlen sponsoroima dialogiton sarjakuvaprojekti viittomakielisestä uutispalvelusta, suomalaisia ja virolaisia historiallisia kohteita esittelevä Lights On! sarjakuva- ja kuvitusprojekti, sekä kalustealan yrityksen mainos- ja tiedotussarjakuva. Koskelan tilaussarjakuvia on käännetty venäjän, viron, ruotsin, ranskan, englannin, saksan, tsekin, puolan ja albanian kielille. Tutustu tilaustöihin »

 

Erilaisia infografiikkatoimeksiantoja, myös sarjakuvamuotoisia Koskela on toteuttanut mitä moninaisimpiin tarpeisiin. Tutustu graafisen suunnittelun töihin »

 

Ilpo Koskela on opettanut sarjakuvaa Oulun taidekoulussa 14 vuoden ajan. Vuonna 1998 hän laati alustavan opetussuunnitelman Limingan taidekoulun sarjakuvalinjalle, joka on kouluttanut suomalaisia sarjakuvantekijöitä jo kahden vuosikymmenen ajan.

Hän on luennoinut sarjakuvien tekemisestä ja infografiikasta Suomessa aina yläasteilta yliopistoihin, Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Venäjällä, Ukrainassa, Portugalissa ja Algeriassa.

Oulun sarjakuvaseuran toiminnassa Koskela oli mukana aina alusta vuodesta 1980 saakka, pyörittäen toimintaa 1990-luvun puoliväliin saakka. Kemin sarjakuvakeskuksen hallituksessa, ja Kemin kansainvälisen sarjakuvafestivaalin organisaatiossa Koskela oli mukana vuosina 1995–2012, johtaen festivaalia vuosina 2007–2012. Hän vastasi myös Kemin pohjoismaisen sarjakuvakilpailun organisoimisesta vuosina 1999–2012.
Vuoden 2022 alusta alkaen Koskela on edustanut sarjakuvantekijöitä Kuvasto ry:n hallituksessa.

 

Katso Wikipedia-artikkeli Ilpo Koskelan luomasta Aleks Revel -sarjakuvahahmosta.

 

Suomen sarjakuvaseura ry myönsi Ilpo Koskelalle sarjakuvaneuvoksen arvon 13.1.2011.