Viimeaikaisia projekteja. Useita tiedottamisen ja markkinoinnin tarpeisiin toteutettuja infosarjakuvia pääset katsomaan Sarjat-sivulla »

Ilpo Koskela – REVEL

Ilpo Koskela – REVEL, koko A4, 108-sivuinen, värikannet, sisus mustavalkoinen. ISBN 978-952-99947-4-8. GST Graafinen Studio 2022.


Revel
on novellikokoelma, jossa ovat samoissa kansissa Ilpo Koskelan vuosina 1985–2008 käsikirjoittamat ja piirtämät, useana vuonna Kemin valtakunnallisessa sarjakuvakilpailussa palkitut ALEKS REVEL -sarjakuvanovellit.

Tarinoiden tapahtumat sijoittuvat Suomeen ja lähialueille 1930-luvun alkuun, kieltolain ajan viimeisille hurjille salakuljetusvuosille. Aleks salakuljettaa pirtua Suomeen, välttelee virkavaltaa ja ottaa yhteen muiden salakuljetusjengien kanssa, törmäten mielenkiintoisiin ihmisiin, tapahtumiin ja ajan ilmiöihin. Myöhemmin 1930-luvun lopulla Aleks seikkailee Espanjassa, toisen maailmansodan jälkeisinä vuosina jälleen Suomessa ja 1950-luvun lopulla Havannassa Kuubassa.
Mukana on myös kaksi keskeneräistä, ennen julkaisematonta tarinan aloitusta, joissa tarinakokonaisuus kerrotaan synopsiksena sarjakuvasivujen jälkeen.

 

Lue lisää »

Kirja on myynnissä ainakin Turun sarjakuvakaupassa ja sitä voi tilata signeerattuna myös suoraan tekijältä hintaan 15 € + postikulut.


 

 

 

 

 

Ilpo Koskela myy kirjojaan Oulun sarjakuvafestivaalilla 2022 Kulttuuritalo Valveella Oulussa, lauantaina 12.11. klo 11–17:30. Tarjolla mm. Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja (Arktinen banaani 2018). Oppikirja eri versioineen on ollut mm. mainio syntymäpäivä- ja joululahja jo vuosien ajan. Nyt sen saa edulliseen 20 € hintaan (kirjakauppahinta 26.90–38.25 €). Ilpo Koskela: Rajalinja. Suositun lasten ja nuorten futiskirjan toinen painos myynnissä hintaan 15 € (kirjakauppahinta 16.90–18.90 €). Karo Hämäläinen – Ilpo Koskela: Tampereen Linna -lasten- ja kuvakirja hintaan 20 € (kirjakauppahinta 24.90 €).
Mukana myös kappaleita kustantajien varastoista loppuunmyydyistä teoksista: Lusia, Paholaisen kuiskaus ja suomiversio Perämeren Jähdistä. Omistuskirjoitus ja signeeraus kuuluvat luonnollisesti kauppaan. Pankkikortti käy. Tervetuloa!

Lisätietoa tapahtumasta »

 

– 44 –

Keväällä aloitin uuden, tulevaisuuteen sijoittuvan sarjakuvatarinan nimeltään – 44 –. Jo projektin alussa helmikuun lopulla alkaneet tapahtumat, ja myöhemmin Venäjän tiedonvälityksestä lukemani sekä venäläisten ystävieni kirjoittamat asiat ovat vaikuttaneet itse tarinaan ja sen juonikuvioon. Varsinkin aikaa ja tapahtumapaikkaa kuvaavat ruudut ovat aukeaman kokoisia, muissa mennään normaalimmassa formaatissa.
Tässä uusimpia aukeamia. Tarinan ensimmäiset kuusi sivua on jo julkaistu Kevyt Metalli -lehdessä.

 

Oulun Linnan historia

 

16-osainen kuvitussarja toteutui yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan museon kanssa ja Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahaston tuella. Aloitin linnan historian tutkimisen ja piirrostyön lokakuussa 2020 ja projekti käännöksineen valmistui toukokuussa 2021.

Pohjois-Pohjanmaan museon tarkoitus oli pystyttää mallien mukaisia tauluja Oulun Linnansaareen mutta koronapandemia, samaan aikaan tehdyt saaren uudet käyttösuunnitelmat, ja elokuussa 2021 voimakas, puita ja opasteita kaatanut myrskyvirtaus muuttivat suunnitelmia. Kuvitussarjaa ei ole edelleenkään varsinaisesti julkaistu.
Kun kuvituksen kohderyhmänä olivat koululaiset, tästä olisi ehkä lastenkirjamateriaaliksi ilman taulujen alaosan käännöksiä. Tutustu tauluihin täällä »

Jyväskylän sarjakuvafestivaalit 2022

 

Ilpo Koskela myy kirjojaan Jyväskylän sarjakuvafestivaalilla 2022 Toivolan Vanhalla pihalla, Cygnaeuksenkatu 2, Jyväskylä, sunnuntaina 10.7. klo 10–18. Tarjolla mm. Uusi Sarjakuvantekijän oppikirja (Arktinen banaani 2018). Oppikirja eri versioineen on ollut mm. mainio syntymäpäivä- ja joululahja jo vuosien ajan. Nyt sen saa edulliseen 20 € hintaan (kirjakauppahinta 26.90–38.25 €). Karo Hämäläinen – Ilpo Koskela: Tampereen Linna -lasten- ja kuvakirja hintaan 20 € (kirjakauppahinta 24.90 €).
Mukana myös kappaleita kustantajan varastoista loppuunmyydyistä teoksista: Lusia, Paholaisen kuiskaus ja suomiversio Perämeren Jähdistä. Omistuskirjoitus ja signeeraus kuuluvat luonnollisesti kauppaan. Pankkikortti käy. Tervetuloa!

Lisätietoa tapahtumasta »

 

 

Sarjakuvaromaani työn alla

Ilpo Koskelan työn alla oleva, 1100-luvulle pohjoismaiden varhaiseen keskiaikaan sijoittuvaa sarjakuvaromaani etenee. Sarjakuvamuotoisen kerronnan lisäksi teokseen tulee myös ajankuvaa ja historiaa taustoittavia kuvitettuja proosamuotoisia sivuja, joilla tarinaa taustoitetaan ja kuljetetaan eteenpäin.


Kevään 2022 näyttely

Ilpo Koskelan vuosina 2016–2018 Suomen ja Viron Metsähallituksille toteuttamaa Lights on! -sarjakuvaprojektia esittelevä näyttely Tampereella ja Porissa keväällä 2022. Tutustu projektiin kuvaamalla qr-koodi tai klikkaamalla kuvaa.

 

Kuvitus Aaro Hellaakoski -elämäkertaan

Sanomalehti Kaleva kirjoitti 8.6.2021 kulttuurisivuillaan Aaro Hellaakoski -elämäkerrasta  Markku Kuorilehto – Matti Ojakoski (toim.) "Niin villin-raskaan – se virren veti". Ilpo Koskela suunnitteli kirjan ulkoasun ja taiton. Koskela myös kuvitti kirjaa. Esimerkissä oululainen Kaarlenholvin talo, jossa Helaakosken perhe asui vuosina 1907–1909. Edessä oikealla pikkusisko Lempi saattaa Aaroa kouluun, joka sijaitsi Svendelinin talossa Rantakadulla. #grafiatekija


Aku Ankka 70 vuotta Suomessa

Vuonna 2021 Aku-Ankka lehteä on julkaistu Suomessa 70 vuoden ajan. Sanomalehdet Kaleva ja Lapin Kansa tekivät 16.3.2021 julkaistun jutun, jossa haastateltiin Pohjois-Suomalaisia sarjakuvatekijöitä heidän suhteestaan Aku-Ankkaan. Ilpo Koskela oli yksi haastateltavista. "Pyysivät tekemään myös onnittelupiirroksen, joten piirsin oman ankkalinnalais -alter egoni, sarjakuvataiteilijan", kertoo Koskela.
Kuva Kaleva / Jarmo Kontiainen.

Luentoja/ lectures:

Taiteilija ja yrittäjä

Luento, jossa kerron miksi ja miten aloin aikoinaan yrittäjäksi, miten tekeminen jakaantuu näiden välillä, mitä kaikkea teen, työ – taide – luennoiminen koti- ja ulkomailla molempiin liittyen. Näytän esimerkkejä tilaussarjakuvista, kuvituksista ja infografiikasta ja lopussa on osuus markkinoinnista, yrittäjän eläketurvasta ja verotuksesta, sekä yrittämisen muodoista aina kevytyrittäjyydestä osakeyhtiöön. Teen luentoja tilauksesta »


Artist and Entrepreneur lecture, where I tell why and how I became an entrepreneur, how things are divided between them, what I do, work - art - lecturing at home and abroad in connection with both. I´ll show examples of commission comics, illustrations and infographics and at the end on marketing, entrepreneur's pension security and taxation, as well as forms of entrepreneurship ranging from light entrepreneurship to a limited company. Lectures on request »

 

Medlefors Folkhögskola, Skellefteå Sweden


Ilpo Koskela
visited Medlefors Folkhögskola, Skellefteå Sweden as a visiting lecturer from the 4th to the 6th of February 2020. "I told about commission and information comics, information graphics and the work of an illustrator and graphic designer. Also how I market my projects, how to keep on schedule etc. During the days, the students did their individual comic-infographic projects, developing their ideas based on my introductions. Really good results and nice lecture visit".

Boosting migrant integration throught comics

 

Klikkaa kuvaa ja katso esittelyvideo Helsingissä Töölön kirjastossa 22.3. järjestetystä sarjakuvataiteilija Ilpo Koskelan luennosta ja työpajasta.
© Tan Lay 2019.

 

"FIBDA", La Finlande Ilpo Koskela, Bonjour d'Algérie

Ilpo Koskelan haastattelu Bonjour d'Algerie -ohjelmassa Algeriassa lokakuussa 2016.

 

Ilpo Koskela et Hamza Amarouche invités de l'émission '''Bonjour d'Algérie''

Ilpo Koskelan haastattelu Bonjour d'Algerie -ohjelmassa Algeriassa edellisenä vuonna, lokakuussa 2015.

Historiakohteiden elävöittäminen palkittiin vuoden parhaana hyötypelinä

 

Humanistisen korkeakoulun (HUMAK) ja Metsähallituksen yhteisprojektina kehittämä mobiilipeli palkittiin vuonna 2019 vuoden parhaana hyötypelinä. Tärkeässä roolissa pelissä ovat Ilpo Koskelan vuosina 2016–2018 piirtämät Lights On! –projektin sarjakuvat neljässä historiallisessa kohteessa Suomessa, ja samoin neljässä kohteessa Virossa.

Itse sarjat löytyvät täältä.

 

 

Lue vanhempia uutisia     2021      2020      2019       2018     2017     2016     2015     2014     2013     2012     2011