Uutiset 2012

30.10.2012


Ilpo Koskela jakaa Kemin Pohjoismaisen sarjakuvakilpailun palkintoja vuonna 2010. Kuva Anna Kemppainen.

Ilpo Koskela jättää Kemin sarjakuvapäivät

Sarjakuvaneuvos, sarjakuvataiteilija Ilpo Koskela eroaa Kemin sarjakuvapäivien johdosta ja Kemin sarjakuvakeskus ry:n hallituksen puheenjohtajuudesta kauden 2011-2012 päättyessä, lokakuun lopulla. Eron syynä on ajan puute. Vuodesta 2006 saakka, Kemin kaupungin kulttuurisihteerin toimen lakkauttamisen jälkeen, tapahtuma on järjestetty talkoovoimin.

"Talous on kunnossa, mutta järjestäminen vaatii kokonaisuudessaan nelisensataa henkilötyötuntia joka vuosi. Vain muutaman ihmisen tekemänä tämä on päätöiden ja opiskelujen ohessa ylivoimainen urakka. Tänä vuonna helmikuun alusta toukokuun puoleen väliin mennessä, henkilökohtaisia työtunteja sarjakuvapäivien järjestämiseen kertyi melkein 30 työpäivän verran! Käytännössä katsoen vapaa-aikaa ei noina kuukausina jäänyt ollenkaan. Päätyö yrittäjänä ja
omien projektien eteenpäin vieminen kärsivät myös huomattavasti”, sanoo Koskela.

”Harmittaa, tapahtuma ja sen järjestäminen ovat olleet hienoja ja ikimuistoisia kokemuksia, mutta jossain vaiheessa on pakko ymmärtää realiteetit. Aika ei yksinkertaisesti riitä”.

”Kemin sarjakuvapäivien jatkuvuuden varmistamiseksi tapahtumalle pitäisi pystyä järjestämään kausiluontoinen tai osa-aikainen projektityöntekijän toimi, jonka avulla hoidettaisiin suuri osa rutiiniluontoisista asioista. Tällainen on olemassa jo kaikilla vastaavan suuruisilla tapahtumilla”, summaa Koskela.


Ilpo Koskela on ollut mukana sarjakuvapäivillä niiden kaikkina 31:nä vuonna, alussa osallistujana ja myöhemmin taiteilijavieraana. Mukaan järjestävään organisaatioon hän liittyi 1995, ja on johtanut Kemin sarjakuvapäiviä vuodesta 2007 saakka.

 

 

26.9.2012

Ilpo Koskela esiintyy ja tapaa ukrainalaisia kustantajia Kiovan Arsenal-kirjamessuilla 4. ja 5. lokakuuta. Luennon aiheena sarjakuvan opettaminen. Esiintyminen on torstaina 4.10. klo 15.00-16.00 / ??????-???? / ??????? ??????? ????????? ??????? ???? ???????. «??????? ?? ?????????? ?????? ??? ???????? ? ???????».

?? International Arsenal Book Festival October 4–7th, 2012

The international Arsenal Book Festival is the greatest event in Ukraine, bringing together literature and arts. During four days the spacious exhibition halls of the National arts, culture and museum complex "Art Arsenal" will welcome over 100 publishers and present inspiring and vibrant program of events for children and adults.

The aim of Arsenal Book Festival is to promote reading, interaction of literature and arts, to support intellectual and art publishing in Ukraine through variety of educational events and international exchange.

The Arsenal Book Festival presents broad range of events for various audiences: book presentations and signings, meeting with authors, translators and publishers. Book fair and exhibition. Workshops, lectures and pitching sessions for publishers, book designers and illustrators. Readings and creative classes for children. Exhibitions of art books, comics, book illustration and graphics. Symposium of independent small publishers, fanzines, magazines, literature associations and projects, libraries and cultural centers. Poetry readings, music performances, video screenings. More information from Book Arsenal Facebook pages!

 

 

 

 

10.9.2012

Kirjallisuusilta Oulussa keskiviikkona 12.9.2012

Syksyn viimeisessä Kirjallisuusillassa keskustelevat kirjailija Jyrki Kiiskinen, kirjailija Jari Järvelä, runoilija Heli Slunga sekä sarjakuvataiteilija Ilpo Koskela. Keskustelun vetää kirjallisuuden läänintaiteilija Tuomo Heikkinen. Lisätietoja täältä!

 

 

 

 

16.8.2012

Pohjois-Suomen kirjamessut 16.-20.8.2012 avataan tänään Oulun Ouluhallissa!

Esiinnyn messuilla perjantaina 17.8. klo 11.30 ja kerron toimittamastani Mustapukuinen mies -kirjasta. Haastattelija: Sirpa Tarkkinen.

Oulun kirjailijaseuran osastolla 103 on myynnissä kirjojani EDULLISEEN hintaan: Sarjakuvantekijän oppikirja 15€, Paholaisen kuiskaus 5€, Irlantilainen 5€, Perämeren Jähti 20€ ja Mustapukuinen mies 15€. Kirjoihin saa myös signeerauksen. Tervetuloa!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

12.8.2012

Aleks Revel kohtaa Hemingwayn?

La Minan paikallinen -sarjakuvanovelli oli tilaustyö KirjaIN 8, 2/2008 -kirjallisuuslehteen. Novellilla promottiin seuraavana keväänä 2009 julkaistua Paholaisen kuiskaus -sarjakuvaromaania.

Aleks saapuu toimittajaystävänsä kanssa Havannan Plaza de Armasilla sijaitsevaan La Mina -ravintolaan. Siellä heidän seuraansa liittyy tunnetun näköinen henkilö. Tarinan tapahtumapäivä on myös tekijän synnyinpäivä.

Kaksi sarjakuvanovellia 1990-luvun alkuvuosilta

Hanttapuli -tarina sijoittuu 1950-luvun lopun suomalaiselle maaseudulle. Se oli tilaustyö Alpha -sarjakuvalehteen 3/91, jonka teemana oli erotiikka. Tarinan idea tuli isompien poikien naisjutuista, joita olin kuunnellut pikkupoikana 1960-luvun lopulla, ja joita he olivat lukeneet sen ajan miestenlehdistä.

 

Kultakuume -tarina on Aleks Revel -tyylinen ja tapahtuu 1930-luvulla jossain itäisessä Suomessa. Osallistuin työllä Suuri Suomalainen tarina –sarjakuvakilpailuun vuonna 1992, jossa se sai 2. palkinnon. Tarina julkaistiin Alpha 2/92:ssa. Taiteilijanimenäni jälkimmäisessä oli latvialaistyylinen Ilpisdus Oskulis. Samanniminen, ja näköiseni henkilö esiintyy myös Aleks Revel -tarinassa Die Blaue Nacht, joka julkaistiin Alpha 2/91:ssä sekä Aleks Revel -novellikokoelmassa vuonna 1997.


Lue tarinat Sarjat-sivulta.

 

 

 

9.6.2012

Kuvataidemetsä

Yhden päivän pop up -näyttelyssä teemana sarjakuva ja pilapiirros, mukana ainakin J.K.Juntunen, Jussi Hukkanen, Jyrki Mäki, Hannu Gummerus, Tuija Karén sekä Tero Mäkelä & Mikko Laiho. Nyt mukaan ovat liittyneet myös Ville Ranta sekä Ilpo Koskela Martinniemi-aiheisella sarjakuvallaan. Martinniemi-sarjakuvan voi lukea täältä.

 

 

 

 

 

28.5.2012

Kevään uusia kirjoja: Ihan uusi ihminen ja muita sarjakuvia Kemin pohjoismaisesta sarjakuvakilpailusta 2012 sekä Mustapukuinen mies. Molemmat on toimittanut Ilpo Koskela. Tutustu!

 

 

14.5.2012

Ilpo Koskelan Sarjakuvantekijän oppikirja palkintona sarjakuvakilpailussa!

Lue lisää täältä.

 

Katso Tampereen ohjelma täältä!

 

3.5.2012

Luentoja Tampere Kupliissa 2012

Perjantai 4.5. klo 12.20-13.10 Sarjakuvan käyttö opettamisessa
Ilpo Koskela, sarjakuvataiteilija, sarjakuvaneuvos

Paikka: Tampereen yliopisto, Pääkirjasto Linna, Kalevantie 5, Väinö Linna -sali 

 Miten sarjakuvaa voi käyttää apuna opetuksessa, ja mitä sarjakuvan avulla on opetettu? Pitkän linjan sarjakuvaopettaja ja Sarjakuvantekijän oppikirjan vuonna 2010 julkaissut Ilpo Koskela luennoi opettamisesta sarjakuvan avulla.

Lauantai 5.5. klo 12.00 Ilpo Koskela / Ari Kutila: Mustapukuinen mies

Paikka: Werstas - Höyrykonemuseo, 2. kerros

 

 

 

24.4.2012

Hereillä - Seikkailusarjakuvaa Kemin taidemuseossa

Ilpo Koskela suunnitteli ja toteutti Hereillä - Seikkailusarjakuvan näyttelyn Kemin taidemuseoon, Marina Takalonkatu 3, 94100 KEMI. Avajaiset pidettiin 19.4.2012. Näyttely on avoinna 27.5.2012 saakka.

Lataa näyttelyjuliste tästä.

Katso kuvia näyttelystä Kemin sarjakuvakeskus ry:n Facebook-sivuilta.

 

 

   

16.3.2012

Näyttelyn avajaiset varsinainen mediatapahtuma!

Katso Venäjän "tv 1:en" Rossija 1:en uutinen täältä. Katso myös Arkangelin yliopiston tv-ryhmän tekemä uutisvideo, haastattelu ja kuvia!

Vierailijoiden pyynnöstä näyttelyn aukioloaikaa jatkettiin 10.4.2012 saakka.

 

 7.3.2012

??????? ? ???????

? 14 ?? 31 ????? 2012 ???? ? ????????????? ????????? ??????? ?????????? ??. ?.?.??????????? ??????? ???????? ???????? ?????????-?????????? ???? ??????? «??????? ? ????????». ?? ???????? ????? ???????????? ??? ???????????? ??????: ?????-?????? «????» ? «??????? ??????????? ?? ???????? ????????». ??? ???????????? ???? ?????????? ?? ??????? ???? ?????????? ?????? ????? ????????? ????????? ? ????????????? ???????????? ????. ?? ???????? ????? ??????, ??? ??????????? ??? ?????. ???????? ???????? ????????? 14 ????? ? 17.30. ?? ???????? ????? ?????????????? ????? ???? ???????.


Sarjakuva ja historia

Suomalaisen sarjakuvantekijän Ilpo Koskelan näyttely "Sarjakuva ja historia" on esillä Arkangelin tieteellisessä kirjastossa 14.-­31.3.2012. Näyttelyssä esitellään kaksi Koskelan teosta, Jähti-sarjakuvaromaani ja Pieni opas sarjakuvien piirtämiseen. Molemmat teokset on käännetty venäjän kielelle Arkangelissa. Käännöstyön ovat tehneet yliopiston suomenkielen viidennen vuosikurssin opiskelijat. Näyttelyssä kerrotaan molempien kirjojen käsikirjoitus- ja piirtämisprosessista. Näyttely avataan 14.3. klo 17.30. Taiteilija on paikalla tilaisuudessa.

 

 

 

21.2.2012

Ilpo Koskela: TILAUSSARJAKUVIA -näyttely Cosmic Comics Cafe, Turku 2.-30.3.2012

Sarjakuvien pitkän linjan tekijä Ilpo Koskela pitää ensimmäisen näyttelynsä Cosmic Comic Cafeessa. Kyseessä on normaalinäyttelystä poiketen tietopitoinen paketti tilaussarjakuvan tekemisestä Suomessa. Näyttely esittelee Koskelan töitä parin vuosikymmenen ajalta ja antaa tekijän kertoa töistään ja niiden taustoista. Taiteilija on tavattavissa avajaisissa.

Katso tapahtuman sivu ja tiedot avajaisista facebookissa.

 


Lue uutisia     2016     2015     2014     2013     2011